• Посм., ещё видео
По церковному календарю день памяти святого Вонифатия приходится на 1 января. И в этом есть определенный символизм.
С одной стороны, именно в этот день принято праздновать Новый год, а для многих, к сожалению, это праздник пьянства и обжорства, об избавлении от которых как раз и молятся святому.
С другой стороны, 1 января ассоциируется с началом чего-то нового, с какими-то изменениями. А ведь сам Вонифатий в один миг изменился до неузнаваемости, превратившись из весельчака, распутника и балагура в ревностного защитника христианства. А после мученической кончины юноши, новая жизнь началась и у его госпожи Аглаиды, посвятившей остаток жизни молитве и покаянию.
1 января каждый может помолиться святому, попросить его помочь избавиться от каких-то больших и маленьких грехов, в надежде, что удастся в новом году на самом деле что-то изменить в своей жизни и стать чуточку ближе к Господу.
Она снарядила Вонифатия на Восток, где в то время шло жестокое гонение на христиан, и просила привезти мощи какого-либо мученика, чтобы он стал их руководителем и покровителем. Вонифатий на прощание, смеясь, спросил; «А что, госпожа, если я не найду мощей, а сам пострадаю за Христа, примешь ли ты мое тело с честью?» Аглаида отнеслась серьезно к его словам и укорила его в том, что он, отправляясь на святое дело, позволяет себе вольности. В некоторых же версиях жития святого сообщается, что Аглаида, напротив, рассмеявшись, назвала Вонифатия пьяницей и грешником. А после, уже серьезно добавила: «Такими вещами не шутят. Помни, ты собираешься за святыми мощами, на которые мы с тобою даже взглянуть недостойны». Вонифатий задумался над ее словами и всё время пути был сосредоточенным.
Приехав в Киликию, в город Тарс, Вонифатий оставил в гостинице своих спутников и пошел на городскую площадь, где мучили христиан. Потрясенный зрелищем страшных пыток, видя просветленные благодатью Господней лица святых мучеников, Вонифатий по влечению своего сострадательного сердца бросился к ним, целовал им ноги и просил святых молитв, чтобы и ему удостоиться пострадать с ними. Тогда судья спросил Вонифатия, кто он. Вонифатий ответил: «Я христианин», – а затем отказался принести жертву идолам. Его тут же предали на мучения: били так, что мясо отпадало от костей, вонзали иглы под ногти, наконец, влили в горло расплавленное олово, но силой Господней он остался невредим.
Окружавшие судилище люди пришли в возмущение, они стали бросать в судью камни, а затем устремились к языческому капищу, чтобы низвергнуть идолов. На следующее утро, когда волнения несколько затихли, судья распорядился бросить святого мученика в котел с кипящей смолой, но и это не причинило страдальцу никакого вреда: его оросил сошедший с небес Ангел, а смола вылилась из котла, вспыхнула и обожгла самих мучителей. Тогда святой Вонифатий был приговорен к усечению мечом. Из раны истекли кровь и молоко; видя такое чудо, около 550 человек уверовали во Христа.
Между тем спутники святого Вонифатия, напрасно прождав его два дня в гостинице, стали его разыскивать, предполагая, что он предался легкомысленному времяпрепровождению. Сначала поиски были безуспешны, но, наконец, они встретили человека, бывшего очевидцем мученической смерти святого. Этот свидетель и привел их туда, где еще лежало обезглавленное тело. Спутники святого Вонифатия со слезами просили у него прощения за неподобные мысли о нем и, выкупив за большие деньги останки мученика, привезли их в Рим.
Накануне их прибытия Аглаиде во сне явился Ангел и велел ей приготовиться принять бывшего раба ее, а теперь господина и покровителя, сослужителя Ангелов. Аглаида призвала клириков, с великим почетом приняла честные мощи, а затем построила на месте его погребения храм во имя святого мученика и положила там мощи, прославившиеся множеством чудес. Раздав нищим всё свое имение, она удалилась в монастырь, где провела в покаянии восемнадцать лет и при жизни стяжала чудесный дар изгонять нечистых духов. Похоронили святую близ могилы мученика Вонифатия.
Святой Вонифатий, который прежде, чем сделаться христианином, был рабом греха, считается небесным покровителем тех, кто борется с грехом пьянства. Подвижнику благочестия и мученику Вонифатию молятся, чтобы он помог избавиться от диавольских козней и стать господином над своими похотениями и страстьми. Промыслительно, что день памяти святого приходится на Новый год – 1 января, когда многие страдают от винопития. На примере святых Вонифатия и Аглаиды мы видим, что люди часто предаются различным порокам из-за того, что не знают, что пустота в душе может быть по-настоящему заполнена только верой в Бога.
Существует также другое объяснение, почему святой мученик Вонифатий считается покровителем алкозависимых. Дело в том, что в этот же день, 1 января, совершается память святителя Вонифатия Милостивого, епископа Ферентийского. Епархия у него была бедная, епископ не имел на свое пропитание никакого церковного имущества кроме одного дохода с виноградника, принадлежавшего Церкви. Святитель несколько раз чудесным образом умножал количество вина, причем вино использовалось им не для пьянства, а на добрые цели. Поэтому ему и молились для исцеления от греха винопития. Со временем образы двух святых – святителя и мученика – стали смешиваться, и теперь оба являются покровителями всех, кто имеет решимость преодолеть пагубную зависимость.
Икона с частицей мощей святого Вонифатия. Храм Косьмы и Дамиана на Маросейке Особое почитание в русской иконописи святой Вонифатий получил в XVI веке. Именно тогда его, как сказано в житии, «блуд творящего, бывшего пьяницей, но милостивого и нищелюбивого», стали прославлять как молитвенника за всех, страдающих грехом винопития.
Найти икону святого Вонифатия можно во многих храмах. Так, например, в Москве помолиться об избавлении от пьянства перед образом с мощевиком можно в храме святых бессеребренников Космы и Дамиана на Маросейке. Частица мощей и икона есть также в храме Рождества Пресвятой Богородицы в Крылатском. Впрочем, молиться святому можно и перед домашней иконой или даже без нее. Ведь помогает не чудотворная икона, а Господь Бог и Его святые.
— А что, если меня привезут тебе вместо мощей? Встретишь ли с почестями?
Обозвав его пьяницей и грешником, Аглаида запретила своему рабу и возлюбленному так шутить. Но уже вскоре ей пришлось встречать тело мученика Христова Вонифатия. Теперь Ангел сообщил ей о том, что вскоре прибудет бывший ее раб, а теперь небесный заступник и покровитель.
Аглаида похоронила его на территории своего имения и на месте погребения построила храм. Рядом с этой церковью после своей земной кончины упокоилась и она, остаток своей жизни проведя в воздержании и молитве.
Сейчас мощи святого находятся в Риме, в базилике святых Вонифатия и Алексия, человека Божия. Они хранятся под главным престолом католического храма. Частицы мощей Вонифатия есть во многих православных церквях.
Песнь 1
Ирмос: Тристаты крепкия, Рождейся от Девы, безстрастия во глубине души тричастное потопи, молюся, да Тебе, яко в тимпане, во умерщвление телесе победное воспою пение.
Молю тебя, Рожденный от Девы, три колесницы мощные моих страстей души, в пучине потопи безстрастия, чтобы тебе, как на тимпане, умертвив плоть, воспеть победный гимн.
Усердным помыслом подвигом ревновав доблих страдальцев, пострадал еси крепко и змия умертвил еси страдании твоими живоносными, страдальче Вонифатие, святых Ангелов собеседниче.
С усердным стремлением, подражая подвигам мучеников храбрых, ты мужественно пострадал и змия умертвил животворящими страданиями своими, священный Вонифатий, собеседник святых Ангелов.
Видев на земли вражию лесть, излиянну люте, доблий страдальче, душу распалив желанием Божественнейшим, вшел еси в тризнище небоязненным, треблаженне, мудрованием.
Видя по всей земле неистово разлившийся обман врага, доблестный мученик, воспламенился ты Божественной любовью и, с безбоязненным решением, вступил в борьбу, трижды блаженный.
Мудростию Божественною просвещаемый, блаженне, немудрыя враги объюродил еси, Христа возвещая, дебельством плоти уподобльшася, имже явитися восхоте, Вонифатие, мучениче многострадальне.
Божественною мудростью, блаженный, просветившийся, ты осрамил безумие врагов и возвестил Христа, который в грубой плоти тем уподобился, к кому пришёл, о Вонифатий, мученик многострадальный.
Богородичен: Гору Божию, юже провиде Даниил, скинию мысленную, Марию Чистую, славы священие, трапезу, Божественный хлеб вмещшую, вси вернии, единомудренно воспоим.
Богородичен: Божественную Гору, которую предвидел Даниил, и скинию духовную, священную скрижаль, и славы освящение, и трапезу Божественного Хлеба, все верные, единодушно воспоём.
Песнь 3
Ирмос: Яко неплоды роди от язык Церковь, и многое в чадех изнеможе сонмище, чудному Богу нашему возопиим: Свят еси, Господи.
Церковь, некогда бесплодная, родила от язычников потомство, а синагога многочадная изнемогла, и потому воскликнем дивному нашему Богу: Свят Ты, Господи!
Якоже возжелел еси, славне, свободу Вышнюю, от ига работы избавляешися, страстем честным поревновав, славне, иже за милосердие раба бывшаго.
Как возжелал ты, славный, Высшую свободу, так ига рабства избавляясь, страстям священным подражал ты, приснопамятный, из сострадания ставшему рабом.
Плотских вышший явлься мудрований изменением Божественным, внезапу всяк прилог лютых претерпел еси, радуяся, мучениче Вонифатие.
Возвысившись над мудрованием плотским в Божественном преображении, ты разом претерпел мучителей нападки все, мученик Вонифатий, радуясь.
Тебе самаго отверглся еси, и к подвигом и борением врага изшел еси, Креста оружием укрепився, и, победитель быв, прославился еси, мучениче Вонифатие.
Отвергся самого себя и вышел ты на подвиг и борьбу с врагом, оружием Креста Христова укрепившись и, став победителем, прославился, страдалец Вонифатий.
Богородичен: Себе Самаго истощи, Отеческих не истощив во чреве Твоем недр, пресущный Бог и Твой Сын бысть, Всенепорочная, спасая человечество.
Богородичен: Себя всего в твоей утробе умалил, не умалив Отеческое лоно, вездесущий Бог, и Сыном твоим стал, Пречистая, чтоб человечество спасти.
Кондак, глас 4
Изыде к приятию страстотерпческих мощей и страждущих законне веры ради зря, показал еси мужески крепость свою, устремився на страсти исповеданием во Христа, Иже прием почесть победы твоего страдания, Вонифатие, присно моли за ны.
Вышел найти ты мощи страстотерпцев и, видя страждущих за правду, мужественно явил ты свою силу, навстречу мукам устремившись и проповедовал Христа, который почестил победу твоего страдания. О Вонифатий, молись о нас!
Седален, глас 4
К сословию послан мучеников, мученик был еси истинен, пострадав за Христа крепчайше, всехвальне, бремя же, блаженне, отдался еси верою пославшей тя, Вонифатие блаженне. Но прилежно моли прияти всем согрешений совершенное прощение.
Быв к сонму мучеников послан, воистину ты мучеником стал и стойко за Христа, всеславный, пострадал, а бремя ты своё всё облегчил тебя пославшей [Аглаидой], блаженный Вонифатий. Старательно молись, чтоб получить всем совершенное прощение грехов.
Песнь 4
Ирмос: Любве ради, Щедре, Твоего образа на Кресте Твоем стал еси, и растаяшася языцы: Ты бо еси, Человеколюбче, крепость моя и хваление.
Из любви, о Милосердный, к тебе подобным, ты взошёл на Крест, и изумились этому язычники, ибо ты Человеколюбец – моя сила и хвала.
Ублажая страждущих терпение, подобием, мучениче, честных страданий сим уподобился еси, Богомудре пребогате.
Страдальцев стойкость ублажая, ты подражанием святым страданиям им уподобился, о Богомудрый мученик и всеблаженный.
Идый верою к мучеников Божественному сословию, блаженне, тебе самаго желающей бремя досточудное, Богомудре, отдал еси.
Идя к Божественному сонму мучеников с верою, блаженный, тебя, как бремя многочудное, желающему взять, отдался ты, о Богомудрый.
Очищен, якоже злато, мучениче, язв горнилом, чистейший явился еси, нося Зиждителя страстей изображение.
Очищенный ты, словно золото, страдалец, в горниле ран, явился ещё более блестящим, неся в себе Создателя запечатление страданий.
Богородичен: Девство по Рождестве запечатанно познавающи, Отроковице, несказанно рожденнаго Слова из боку Твоею верно величала еси.
Богородичен: Ты, девство созерцая после Рождества, оставшееся запечатанным, Отроковица, благоговейно прославляла рождённое неизреченно из твоего чрева Слово.
Песнь 5
Ирмос: Просвещение Твое, Господи, низпосли нам и от мглы прегрешений разреши ны, Блаже, Твой мир даруяй.
Просвещение твоё нам, Боже, ниспошли и от мрака прегрешений нас избавь, Благой, мир даруя нам свыше твой.
Яко светозарная возшел еси звезда от запад, и зашел еси, мучениче, страданьми терпеливно, абие к западом возсиял еси, озаряя концы.
Как светозарная звезда закатная, взошёл ты и зашёл, страдалец, претерпев мучения, и тотчас на закате воссиял, концы земные озарив.
Мученически подвизался еси, ногтей терзания, острыми, мучениче, тростьми сбодаемь, и лукаваго жала верно притупляя благодатию.
Ты подвизался мученически, терзаем острыми когтями, о мученик, и, избиваемый тростями, и затупил лукавого все жала благодатью.
Вражия изнемогоша, Богомудре, на тя коварствия, ибо к Богу воззрением неуклонным плотския раны, якоже безплотен, терпел еси.
Вражьи козни ослабели, Богомудрый, против тебя, ибо, на Бога непоколебимо ты взирая, все перенёс телесные, словно бесплотный, муки.
Богородичен: Скверны всякия омый, Дево, душу мою, вопию Ти, и спаси мя, Чистая, Яже истиннаго Бога Спаса на земли воплощшая.
Богородичен: Омой от всякой скверны, Дева, мою душу, к тебе взываю, и спаси меня, на земле истинного Бога Спаса воплотившая.
Песнь 6
Ирмос: Возопи, прообразуя погребение тридневное, пророк Иона, в ките моляся: от тли избави мя, Иисусе, Царю сил.
Молясь, воскликнул, погребение тридневное прообразуя, пророк Иона в китовом чреве: о Царь сил, Иисусе, спаси меня от тления!
Биемый, ранами плотскими уязвил еси безбожныя, неисцельно недугующия неведением, и болящим явился еси врач, страдальче Вонифатие.
Ты, избиваемый, плотскими ранами своими безбожников избил, невежеством страдающих неисцелимо, врачом болящих же явился, страдалец Вонифатий.
Возвышаемь к Богу, блаженне, прилогом подвигов, враги невидимыя разразил еси и низриновенным помощник, страстотерпче, был еси.
Возвысившись, блаженный, к Богу силой подвигов, врагов невидимых ты поразил и был помощником униженным, о страстотерпец.
Влачимь по земли, якоже камень многоценен, страдальче, прелести низложил еси утверждение, верных же сердца наипаче верою утвердил еси.
Влекомый по земле ты, словно камень драгоценный, Богоносец, твердыню заблуждений низложил, а сердца верных ещё больше в вере утвердил.
Богородичен: Купина Тя проображаше, Всенепорочная, первее, горящи и никакоже опаляема, Пречистая, ибо, якоже она, не опалилася еси, Бога воплощши.
Богородичен: Неопалимая тебя прообразовывала купина, Всепетая, прежде горящая и не сгорающая ни на миг, Пречистая, ибо, подобно ей, воплотив Бога, не опалилась ты.
Священие непорочное самовольне Тебе привел еси, Иже от Девы тебе ради родитися хотящему, святе венченосче, премудре Вонифатие.
Ты жертву добровольно непорочную принёс – себя Христу, который восхотел ради тебя от Девы воплотиться, святой премудрый венценосец Вонифатий.
Песнь 7
Ирмос: Авраамстии иногда в Вавилоне отроцы пещный пламень попраша, песньми взывающе: отцев наших Боже, благословен еси.
Отроки, потомки Авраама, растоптали пламень пещный в Вавилоне некогда, взывая в гимнах: «благословен ты, Боже отцов наших!»
Колен не преклонив истуканным, во искушение верглся еси величайшее, истинно, мучениче, в пещь, в нейже орошаемый, благодарствовал еси Христу во веки.
Не преклонив колен пред истуканами, во искушение ты ввергнут был – в печь величайшую по истине, в которой, ты, орошаемый росою, благодарствовал: «Боже отцов, благословен ты!»
Разорити крепость твоего исповедания тщася, льстивомудренный во внутренняя твоя клокочущее олово немилостивно вливает, но яве посрамися.
Стремясь ослабить силу исповедания твоего, коварномысленный тебе во внутренности беспощадно наливает клокочущий свинец, но очевидно посрамляется.
Посечен быв усердно в честную твою главу, врага льстиваго многокозненную главу отсекл еси твоего мужества мечем, мучениче Христов Богомудре.
Жестоко быв изранен по главе твоей священной, отсёк ты многохитростную голову коварного врага мечом своего мужества, Христов страдалец Богомудрый.
Богородичен: Да гласы подобающими песнословлю Тя, Отроковице, страстей мя избави молитвами Твоими, бед же и скорбей и лукавых человек, озлобити мя ищущих.
Богородичен: Чтобы тебя я песнословил гласами, достойными тебя, Отроковица, избавь меня молитвами твоими от страстей, опасностей, скорбей и помыслов лукавых, стремящихся мне навредить.
Песнь 8
Ирмос: Избавителю всех, Всесильне, посреде пламене благочествовавшия, снизшед, оросил еси и научил еси пети: вся дела, благословите, пойте Господа.
Освободитель всех, Всесильный, к благочестивейшим ты, снизойдя, посреди пламени их оросил и петь их научил: «Благословите все события и пойте Господа!»
Полезно твое делая спасение Христос, Вонифатие, взыскающа мощей добропобедных мучеников, тя укрепляет, еже верно взыскал еси сам быти.
Творя полезное для твоего спасения, которое ты с верой обрести и сам желал, Христос тебя, о Вонифатий, укрепляет, победоносных ищущего мучеников мощи.
Блаженней госпожи блаженно сокровище подался еси, блаженне, имже обогатившися, пояше веселым сердцем: вся дела, благословите, пойте Господа.
Блаженной госпоже ты отдан был, блаженный, как блаженное сокровище, она же, им обогатившись, в радости сердце воспевала: «Благословите все события и пойте Господа!»
Со тщанием славная жена, воздвигши храм священнейший, тя в нем положи, сущий Божественныя Троицы храм, страстотерпче Христов Вонифатие.
С заботой достославная жена, воздвигши храм священный, тебя в нём положила, ибо ты Троицы Божественной стал храмом, страстотерпец Божий Вонифатий.
Умертвився за любовь Зиждителя, умерщвляющаго страсти тлетворныя, животворяй молитвою твоею ясно вопиющия: вся дела, благословите, пойте Господа.
Ты, умертвився из любви к Создателю, который смертоносные сам умерщвляет страсти, животворишь твоей молитвой тех, кто искренне взывает: «Благословите все события и пойте Господа!»
Богородичен: На Тя, Чистую, Пребожественный, низшед, якоже весть, воплотися и человеки обожи, песнопоющия, Дево: вся дела, благословите, пойте Господа.
Богородичен: Как всем известно, Бог сверхсущий на тебя, Дева Чистая, сошёл и, воплотившись, обожил людей, поющих в гимнах: «Благословите все события и пойте Господа!»
Песнь 9
Ирмос: Ева убо недугом преслушания клятву вселила есть; Ты же, Дево Богородице, прозябением чревоношения мирови Благословение процвела еси. Тем Тя вси величаем.
Ева болезнью преслушания давно проклятие вселила в мир; а ты, Богородительница Дева, Носимого во чреве зародив, благословением взрастила всему миру. И потому тебя мы величаем.
Видевши тя, бремя священное, радовашеся, вопиющи, приснопомнимая: раба послах тя, блаженне, господина истинна приемлю, работы мя зол избавляюща твоими благоприятными мольбами.
Смотря на тебя – бремя освященное – воскликнула, ликуя, незабываемая Аглаида: «Рабом отправила тебя, блаженный, а господина истинного принимаю, от рабства зол освобождаясь молитвами желанными твоими».
Яко крин, во удолиих мысленных процвел еси мучеников, Вонифатие, якоже финикс, возвысился еси, яко кедр, познался еси миродыханен, явился еси избранный, яко кипарис, благовонствуя души наша.
Как лилия, процвел в долинах созерцательных, расцвёл ты, о Вонифатий, мученик, как пальма – возвеличился, как кедр миром благоухающий известен стал и, словно кипарис, явился избранным, душам нашим благовоня.
Днесь память твоя нам возсия, страстотерпче, якоже солнце, сиянием Божественных дарований, просвещающи души поющих тя, страстей же мглу отгоняющи, мучениче Богомудре всеблаженне.
Сегодня память твоя, словно солнце, нам воссияла, страстотерпец, сиянием Божественных даров, тебе поющих души озаряя и отгоняя мрак страстей, о Богомудрый мученик и всеблаженный!
Яко солнце от запад, возсиял еси и восточнаго града достигл еси, идеже пострадав и смертию зашед, к жизни востекл еси и Рим светлый достигл еси, сего ограждая мольбами твоими.
Подобно солнцу с запада, ты воссиял, града восточного достигнув, где, пострадав и смертью заходя, для лучшей жизни ты взошёл и Рима знаменитого достиг, его молитвами своими ограждая.
Богородичен: Светом мя озари Твоим, Всенепорочная, во тьме содержимаго греховней, Богородице, и подаждь во дне ходити Божественных повелений, Богоневесто, яко да пою Тя, Всепетую.
Богородичен: Пусть свет твой озарит меня, Всенепорочная, ибо во тьме греховной нахожусь, и дай мне, Богородица, Невеста Божия, в заповедей дне Божественных ходить, чтобы тебя, Всепетую, я воспевал.
Избранный воине Христов, венцем славы украшенный, мученической смертию вечныя смерти избавивыйся, от мрака греховнаго отвративыйся и к вечному Свету пришедый, приими моление наше в похвалу тебе приносимое, и нас избави от сетей лукаваго врага нашего, да тебе с радостию зовем:
Радуйся, Вонифатие, мучениче многострадальный.
Икос 1
Ангелом светлым, огнь мучений твоих росою благодати угасивым, огражден был еси, страдальче Христов Вонифатие, да яко грешник нераскаянный не погибнеши и пред Господем в одежде брачней предстанеши, научи и нас облещися в светлыя ризы святости, тебе зовущих:
Радуйся, жизнь за Христа отдавый; радуйся, страданиям Его подражавый.
Радуйся, очи своя к Богу обративый; радуйся, волю свою в добродетелех укрепивый.
Радуйся, рабе Христов верный; радуйся, святый конец жития своего приемый.
Радуйся, к покаянию сердца обращаяй; радуйся, ко Христу, пути истинному, приводяй.
Радуйся, Духом Святым просвещенный; радуйся, соблазнами мира сего не прельщенный.
Радуйся, змия лукаваго посрамивый; радуйся, святых лик возвеселивый.
Кондак 2
Видя многомятежие мира сего и печали земныя, и сия вся яко прах вменив, к премирным возвел еси ум твой, страдальче Христов, на высоту благоразумия возшед, Христа Бога пред всеми исповедал еси, и ныне души всех, во гресех погибающих, к милосердому Господу зовеши, да во смирении покаются и во слезах умиленно Ему возопиют: Аллилуиа.
Икос 2
Разум трезвением укрепил еси и страстей пламень покаянием угасил еси, Вонифатие предивный, от запада на восток из Рима пришел еси, спострадати Господу Иисусу Христу нашему, намерение святое неся, да благодать в тебе преизобилует, и нас ныне в храм Божий привлекл еси, тебе глаголющих:
Радуйся, страсти побороти научаяй; радуйся, отчаянным надежду спасения подаваяй.
Радуйся, суету жизни земныя познавый; радуйся, страдания своя предсказавый.
Радуйся, трезвящихся отрадо и ободрение; радуйся, немощных волею укрепление.
Радуйся, яко тобою от пианства отвращаемся; радуйся, яко тобою к Богу обращаемся.
Радуйся, исцелений источниче неисчерпаемый; радуйся, чудес сокровище неоскудеваемое.
Радуйся, научаяй нас присно возносити ум наш к Богу; радуйся, обретый истинную от грехов свободу.
Кондак 3
Сила милосердия Божия неизреченная на тебе открыся, ибо жития твоего, мучениче, дивное повествование явно нам сказует, како велии грешницы милостивно Отцем нашим Богом приемлются, егда Ему покаяние принесут, тако и ты Богу угодил еси и вместо горькия смерти вечную жизнь приял еси, научи и нас Богу пети выну: Аллилуиа.
Икос 3
Имея ныне радость вечную в Небесных Селениих, и нас грешных на земли не забываеши, мучениче Христов Вонифатие. Мы же труждающиися и обремененнии, к тебе прибегаем: не остави нас сирых и недужных, помощи у тебе просящих, но мольбы наша на Алтарь Небесный принеси, да радостно тебе зовем:
Радуйся, ближняго яко себе самого возлюбивый; радуйся, во гресех сердце свое не ожесточивый.
Радуйся, странником и путником со всяким тщанием служивый; радуйся, сего ради нощию стогны града обходивый.
Радуйся, богатыя милосердию научаяй; радуйся, сирыя и вдовицы защищаяй.
Радуйся, бедствующим и униженным добрый предстателю; радуйся, за обидимых и уничижаемых присный ходатаю.
Радуйся, нестерпимою жаждою пианства палимыя трезвением прохлаждаяй; радуйся, вина ради обнищавшия к трезвению призываяй.
Радуйся, жены рыдающия утешаяй; радуйся, слезы их ко Господу приносяй.
Кондак 4
Бури греховныя тебе не потопиша, ниже волны страстей покрыша, мучениче Христов, не погибл еси, но ко Христу пришел еси и жизнь свою, яко жертву благовонную, Ему, Сладчайшему Спасителю нашему, принесл еси. Молися убо, да и мы, в житейстем мори сущии, к тихому пристанищу, Господу Спасителю, притецем, во умилении зовуще: Аллилуиа.
Икос 4
Слышим и мы евангельскую притчу, како блудный сын на стране далече имение свое иждивше, от глада душевнаго в себе пришед, во объятия отчия притече, в покаянии зовый: Отче, согреших на Небо и пред тобою. Тако и ты, мучениче Вонифатие, не погубив себе, но от рожец греха отвративыйся, ко Христу обратился еси. Мы же, исправлению твоему радующеся, поем ти сице:
Радуйся, глад крепок в работе страстем испытавый; радуйся, Христа Бога, яко хлеба живаго, взалкавый.
Радуйся, Пречистыя Крове Его, яко истиннаго пития приобщивыйся; радуйся, яко преславным мучеником приложивыйся.
Радуйся, на крылех трезвения к Богу возлетевый; радуйся, сердце свое горе имевый.
Радуйся, ко Господу силою Животворящаго Креста пришедый; радуйся, яко приял еси венец победы.
Радуйся, души нашея сокровище нетленное; радуйся, Церкве нашея украшение многоценное.
Радуйся, красоты мира сего отвергий; радуйся, греховную одежду с себе совлекий.
Кондак 5
Боготочную Кровь Христову за всех нас недостойных и кровь мученическую за Христа пролиянную памятующи, сице тебе вещаше Аглаида: Сам веси, сколь многими грехми осквернени есмы, и о будущем жития нашего небрежем. Аз же от божественнаго мужа слышах, яко мучеников мощи спасение даруют, иже мученика, яко хранителя и ходатая пред Богом имать. И мы тебе глаголем: Ты еси наш хранитель и ходатай пред Богом нашим, ибо со Ангелы предстоиши Престолу Пресвятей Троицы поя: Аллилуиа.
Икос 5
Видим ныне и разумеем, како сии глаголы Аглаиды душу твою пробудиша, и ты к воздержанию призвал еси себе, мучениче Вонифатие, и нам помози подражати тебе, да не погибнем в пучине беззакония потопляеми, но радостно тебе зовем:
Радуйся, от страстей, яко от погибельнаго сна, пробудивыйся; радуйся, от уз греховных свободивыйся.
Радуйся, сомневающихся в милосердии Божием обличение; радуйся, безконечныя радости утверждение.
Радуйся, зовый нас к подвигу воздержания; радуйся, ты бо знамением Креста пресекл еси страстей взыграние.
Радуйся, стяжавый себе вечное имение; радуйся, и нас побуждаяй к труду спасения.
Радуйся, яко винное веселие презрел еси; радуйся, плотския раны, яко безплотен, претерпел еси.
Радуйся, за исповедание Христа от врагов избиенный; радуйся, нестерпимым огнем за Него опаленный.
Кондак 6
Проповедница поклонения святым мощем явися Аглаида, госпожа твоя, страдальче Христов, егда посла тя на восток святые мощи мучеников, за веру Христову пострадавших, принести, имиже благодеяния источаются обильно и вечное спасение подается всем, к мученическому лику усердно притекающим. Даждь и нам утешение от Господа прияти, Ему же ангельскую песнь приносим: Аллилуиа.
Икос 6
Возсиял еси нам, яко звезда незаходимая, дивным житием твоим, мучениче преблаженне, иго Христово легкое и вседрагое на себе приемый и спасение получивый, пути бо благочестия без Христа Господа обрести никакоже возможно есть. Темже и нас молитвами твоими в горняя обители приведи, тя восхваляющих сице:
Радуйся, закона Христова скрижаль богоначертанная; радуйся, молитв ко Господу миро благоуханное.
Радуйся, правыя веры Христовой столпе огненный; радуйся, честный венче заповедей Божиих, якоже от камений драгих, устроенный.
Радуйся, трезвения лествице небовосходная; радуйся, болезни и раны врачуяй греховныя.
Радуйся, от Господа Иисуса Христа благодать и силу приял еси; радуйся, яко свет Христов сим возсиял еси.
Радуйся, воздержанием от грехов освещати праздники нас научаяй; радуйся, от смертнаго вина нас охраняяй.
Радуйся, умерщвленныя страстьми светом Христовым оживляяй; радуйся, тыя к новому житию призываяй.
Кондак 7
Хотя отыти от дому своего в путь на восток, кончину жития твоего предрекл еси, достохвальне, Аглаиде глаголя: Госпоже моя, приими мое тело, за Христа мучимое, егда его принесут ти. В душе твоей мысль за Христа пострадати имевый, ты Ему сокровенно молился еси, и нашу веру укрепи, да будем готови и мы ея ради страдати, Господу поюще: Аллилуиа.
Икос 7
Дивному и преславному исправлению твоему не веруя, помысли лукавое в сердце своем Аглаида, грехом бо хуления оболгати тя хотяще, тако отвеща ти: «Ныне не глумления время, брате, но благоговения, ведый буди, яко мощи святыя имаши носити. Господь же да послет Ангела Своего пред тобою и направит стопы твоя милосердием Своим». Мы же, чистоту сердца твоего, дивный Вонифатие, зряще, вопием ти:
Радуйся, святых мощей почитателю; радуйся, благоговения образа нам подателю.
Радуйся, безчинств хранитися нам повелевый; радуйся, вся, о них же сынове века сего радуются, презревый.
Радуйся, известный нам помощниче; радуйся, святых мощей таинниче.
Радуйся, всем борющимся со грехми покровителю; радуйся, покаяния нашего пред Богом поручителю.
Радуйся, яко твоими молитвами Господь оставляет прегрешения; радуйся, помогаяй нам терпети скорби и поношения.
Радуйся, ликом ангельским сотворивый радость и удивление; радуйся, духов злобы приведый в посрамление.
Кондак 8
Странно тебе бысть языческое идолослужение, и ты, святый мучениче, в Тарс пришед, не преклонил еси колен пред богами чуждыми, но Апостолом показался еси ревнитель. Темже молися за ны, да возгоримся и мы огнем любве ко Владыце Христу, поюще всегда: Аллилуиа.
Икос 8
Весь распалился еси ревностию святою, хуления на Господа не терпя, и исполнился еси духа Божия, ослепление и безумие поклоняющихся ложным богам обличая. Сего ради царь нечестивый казнь наведе на тя, мучениче, горькую, бичми нестерпимо бия и раны нанося неисцельныя. Мы же тебе похвалу поем:
Радуйся, зловерия обличителю дерзновенный; радуйся, в правду Божию, аки в броню облеченный.
Радуйся, яко кости твоя от ран за Христа обнажахуся; радуйся, яко чистота души твоея тогда открывашася.
Радуйся, яко наследовал еси небесная селения; радуйся, яко и ныне обличаеши злых человек на Христа хуления.
Радуйся, за Христа острыми тростьми прободаемый; радуйся, сада райскаго цвете неувядаемый.
Радуйся, яко злато горнилом язв очищенный; радуйся, за Христа ударенный.
Радуйся, кончиною своею Богу угодивый; радуйся, даже до смерти мученической Его возлюбивый.
Кондак 9
Всего себе Господу Богу предав, страстотерпче Христов, егда нечестивый царь повеле раскрыти уста твоя и олово кипящее влити, руце своя воздвигл еси к небу, моляся: Господи Боже мой Иисусе Христе, укрепивый мене в муках, пребуди и ныне со мною, моя страдания облегчи и не остави мене одолену быти лукавым князем. Тем и нас любви ко Христу научаеши, поющих Богу: Аллилуиа.
Икос 9
Витии суемудреннии да рекут нам, како олово разжженное гортани твоея не опали, ниже инаго вреда тебе сотвори, мучениче Вонифатие, от Господа бо знамения победы над мучителем просил еси, и сие знамение тебе дано бысть. Сего ради вси чудящеся восклицаху: Велий есть, Иисус Христос, веруем, веруем в Тя, Господи. Мы же славим тя, мучениче, сице:
Радуйся, яко тобою вернии просвещаются; радуйся, яко тобою от постыдныя смерти избавляются.
Радуйся, во единем Христе утешение полагаяй; радуйся, во страданиях призывати Бога научаяй.
Радуйся, яко мучителие тебе не превозмогоша; радуйся, яко страсти тебе не побороша.
Радуйся, ты бо терние грехов в себе попалил еси; радуйся, ты бо огнем не опален пребыл еси.
Радуйся, присно живый страстотерпче радостный; радуйся, молитвенниче наш благостный.
Радуйся, яко тобою очеса, грехми ослепленныя, отверзаются; радуйся, яко помощию твоею печали на радость прелагаются.
Кондак 10
Спасен быти восхотев, пламенне возжелел еси до конца за Господа пострадати, мучениче Вонифатие, Емуже и возопил еси: Господи, Господи Боже мой, сподоби мя милостей Твоих и буди ми помощник, да за беззакония моя безумно содеянныя, враг не преградит ми пути к Небеси, приими с миром душу мою, вчини мя с мучениками, кровь за Тя пролившими и веру до конца соблюдшими, и ныне вопиющими Ти: Аллилуиа.
Икос 10
Стена крепкая, козньми врага неодоленная, пребыл еси до конца, мучениче Христов, егда же глава твоя от телеси отсечена бысть, о чудесе! Абие кровь и млеко из раны тоя истекоша, яко и неверным, чудо сие зрящим, Христа прославити и с нами звати тебе:
Радуйся, яко мучения твоя зряще, множество людей ко Христу обратишася; радуйся, яко тебе ради на князя злобы тии устремишася.
Радуйся, твоя бо кончина просвети умы помраченныя; радуйся, твоя бо славная смерть воскреси совести, во гресех погребенныя.
Радуйся, нераскаянных грешников обличение; радуйся, волею расслабленных от вина исцеление.
Радуйся, в нощи неведения блуждающим вразумление; радуйся, златая удице из глубины грехов влекущая ко спасению.
Радуйся, яко от Бога в молитвах услышан был еси; радуйся, яко в Небеснем Царствии вселился еси.
Радуйся, порфирою от кровей твоих облеченный; радуйся, яко зриши ныне свет неизреченный.
Кондак 11
Пение немолчное приносиши Господеви, мучениче Вонифатие, с мученическими лики Пресвятей Троице предстоя, за Нюже себе предал еси, да и мы души своя, аки невесты украсивше, нетленному Жениху Христу представим со священною песнею: Аллилуиа.
Икос 11
Свет любве и по смерти возсиял еси, Вонифатие дивный, егда бо друзи, твою усеченную главу обретше, плакахуся горько: Рабе Христов, забуди нам грех неправеднаго осуждения и безрассудных руганий наших. Тогда лик твой, яко лучами живыми, просветися, прощение им являя. Сего ради с любовию тебе зовем:
Радуйся, имеяй уста кротости сладковещанныя; радуйся, любве вместилище пространное.
Радуйся, о тебе бо веселится Церковь со своими чады; радуйся, ты бо пришел еси к Вышнему Небесному Граду.
Радуйся, в смерти своей Апостолом равный; радуйся, ревностию по Бозе преславный.
Радуйся, житейския молвы обличаяй злыя сплетения; радуйся, всех нас от вражия избавляяй ловления.
Радуйся, ты бо защищаеши неправедно гонимыя; радуйся, пред Престолом Господним лампадо неугасимая.
Радуйся, по заповеди Христовой и врагов возлюбивый; радуйся, злословия и клеветы нивочтоже вменивый.
Кондак 12
Благодать исцелений точащия мощи твоя егда к Риму приближахуся, Ангел Господень явися Аглаиде, глаголя: Бывшаго ти древле раба, ныне же нашего брата и сослужебника приими, якоже владыку, и упокой добре, да грехи твоя оставятся, той бо с нами ныне в Небесных поет Всевышнему Богу: Аллилуиа.
Икос 12
Поющи чудеса твоя, храм дивный созда тебе, воине Христов, Аглаида, в немже и мощи твоя положи, и сама, богатство нищим раздавши и пятьнадесят лет в подвизех поста и покаяния поживши, лика святых достиже. Темже величюще чудеса твоя, прославляем тя сице:
Радуйся, душу твою сотворивый храм Богу прекрасный; радуйся, чудных Божиих дел книго ясная.
Радуйся, внезапныя смерти избавляяй; радуйся, скорбныя жены от злых пианиц ограждаяй.
Радуйся, падшия к возстанию от грехов призываяй; радуйся, свет чистоты им подаваяй.
Радуйся, ты бо укрощаеши страстей огневицу; радуйся, тобою бо оставляем греховную темницу.
Радуйся, малыя чада от соблазнов мира соблюдаяй; радуйся, тыя Христову учению наставляяй.
Радуйся, вестниче трезвости, вовеки прославляемый; радуйся, угодниче Христов присно почитаемый.
Кондак 13
О, предивный мучениче Христов Вонифатие, приими от нас сие малое похвальное приношение, еже пред иконою твоею, колена преклоньше и руце свои к тебе простерше, тебе ныне просим: даруй нам твое пред Господем заступление, наипаче же погибающим от пианства исцеление низпосли и жития благаго начало положити всех нас сподоби, да спасение улучивши, молитвами твоими, во веки восхвалим Бога, поюще Ему: Аллилуиа.
[Се́й конда́к глаго́лется три́жды.] [Далее повторяем 1‑е икос и кондак:]
Кондак 1
«Спаси, Господи, и помилуй рабов Твоих (имярек) словесами божественного Евангелия Твоего, читаемыми о спасении рабов Твоих сих (имярек). Попали, Господи, терние всех согрешений их, вольных и невольных, и да вселится в них благодать Твоя, просвещающая, опаляющая, очищающая сего человека. Во имя Отца и Сына и Святаго Духа. Аминь.»
К сосло́вию по́слан му́чеников,/ му́ченик был еси́ и́стинен,/ пострада́в за Христа́ крепча́йше, всехва́льне,/ мощми́ же возврати́лся еси́ ве́рою посла́вшей тя, Вонифа́тие блаже́нне,// моли́ Христа́ Бо́га прия́ти нам грехо́в проще́ние.
Перевод: Посланный в собрание мучеников, ты сам стал истинным мучеником, мужественно пострадав за Христа, всеми прославляемый, мощами же возвратился ты к пославшей тебя с верой, Вонифатий блаженный, моли Христа Бога получить нам прощение грехов.
Свяще́ние непоро́чное/ самово́льне тебе́ приве́л еси́,/ и́же от Де́вы тебе́ ра́ди роди́тися Хотящему,/ свя́те венчено́сче,// прему́дре Вонифа́тие.
Перевод: Как жертву непорочную, добровольно принес ты себя (Христу) от Девы нас ради родиться Хотящему, святой венценосец, премудрый Вонифатий.
Ин кондак, глас 4
Изы́де к прия́тию страстоте́рпческих моще́й и стра́ждущих зако́нне ве́ры ра́ди зря́,/ показа́л еси́ му́жески кре́пость свою́,/ устреми́вся на стра́сти испове́данием во Христа́,/ И́же прие́м по́честь побе́ды твоего́ страда́ния,// Вонифа́тие, при́сно моли́ за ны.
Перевод: Отправившись за получением мученических мощей и увидев страдающих за веру подзаконно, ты мужественно проявил силу свою, устремился на мучения, исповедуя Христа, Который принял дар победы твоего мученичества, Вонифатий, всегда моли о нас.
• Акафист Рождеству Пресвятой Богородицы • Акафист Пресвятой Богородице пред иконой «Знамение» • Акафист Пресвятой Богородице "Избавительница от бед" • Акафист Пресвятой Богородице "Нечаянныя Радости" • Акафист пред иконой "Прибавление ума" • Акафист пред иконой "Ее Оковецкой" • Акафист Неопалимая Купина • Акафист пред иконой Державная • Акафист Введению во Храм Пресвятой Богородицы • Акафист пред иконой «Троеручица» • Акафист Успению Пресвятой Богородицы • Акафист Покрову Пресвятой Богородице • Акафист и Икона Богородицы Целительница • Акафист Благовещению Пресвятой Богородицы • Акафист перед Ея иконой, именуемой «Чимеевская»
• Акафист на Рождество Иоанна Предтечи • Акафист воскрешению Лазаря • Акафист Всем Святым, в земле Российской просиявшим • Акафист преп. Силуану Афонскому • Акафист преподобному Савве Освященному • Акафист святому апостолу Андрею Первозванному • Акафист святому великомученику и целителю Пантелеимону • Акафист преподобному Нилу Сорскому, чудотворцу • Акафист св. мученику Трифону • Акафист Мученице Зинаиде • Акафист пр. Феодосию Печерскому • Акафист Святителя Иоанну, Митрополиту Тобольскому • Акафист св. юродивому Иоанну, Устюжскому чудотворцу • Акафист Петру и Павлу • Акафист святой Ксении Петербургской • Акафист Серафиму Саровскому • Акафист Святителю Николаю Чудотворцу • Акафист преподобному Сергию, игумену Радонежскому • Акафист Сщмч. Владимиру Киевскому • Акафист святой великомученице Параскеве • Акафист муч. Вере, Надежде, Любови и матери их Софии • Акафист святому равноапостольному князю Владимиру • Акафист преподобному Герману Аляскинскому • Акафист Св. Стефану – первомученику от жидов за Христа • Акафист Св. Евстратию Печерскому, от жидов умученному • Акафист святому мученику Вонифатию • Акафист Царю и Великомученику Николаю II • Акафист Св. Благовеpномy Великомy Кн. Александpy Hевскомy • Акафист Преподобному Далмату Исетскому • Акафист Св. Великомученику Георгию Победоносцy • Акафист и Канон Иоанна Дамаскина • Акафист св. преп. Зосиме, Савватию и Герману, Соловецким • Акафист Святителю Иоанну Шанхайскому и Сан-Францисский • Акафист преподобному Антонию Сийскому • Служба святым новомученикам и исповедникам Казахстанским
• Акафист архангелу Божию Михаилу • Умные небесные силы • Акафист Архангелу Уриилу • Архангел Иеремиил • Акафист Архангелу Гавриилу • Акафист Архангелу Рафаилу • Акафист Архангелу Варахиилу • Архангел Селафиил • Архангел Иегудиил
• Молитва объ изгнаніи враговъ изъ Отечества • Служба святым новомучеником и исповедником Российским
Футболку "Провидѣніе" можно приобрести по e-mail: providenie@yandex.ru
Застолби свой ник!
Источник — azbyka.ru